Risørs fotballherrer trenger i teorien to poeng til for å være sikret spill i 5. divisjon neste sesong. I realiteten bør det gå greit uansett.

Tekst: Tore Myrberg  Foto: Niclas Halvorsen

Rett før høstferien gikk det ut informasjon fra NFF Agder som understreker reglene for opp og nedrykk i de laveste divisjonene for herrer. Og det er veldig mye som skal gå galt for at Risør skal rykke ned.

– Lillesand møter Rygene torsdag 5. oktober, og med poengtap for Lillesand så er plassen vår nesten sikret, sier Rune Norgaard.

Lillesand må vinne sine tre siste kamper for å passere Risør på tabellen. Det blir vanskelig for laget som kun har vunnet ett av sine 19 oppgjør så langt i sesongen.

Kan ende nest sist

Noe som er litt mer sannsynlig, er at Randesund 2 klarer å ta fire poeng eller mer i sine to siste kamper. De går mot Birkenes og Imås.

Dersom Risør ikke får flere poeng og Randesund 2 får fire eller mer, vil Risør havne nest sist. Siden tre lag skal ned fra 5. divisjon, og det er to avdelinger, står det i såfall mellom Risør og Solbygg. Reglene er slik at det laget på nest sisteplass som har færrest poeng i snitt, vil rykke ned.

Det betyr at Solbygg må vinne sine to siste kamper, som er mot Fløy 2 og Tigerberget. Begge to er lag som ligger på den øvre delen av tabellen i avdeling 2.

Avgjør selv

Dermed skal det et lite jordskjelv til for at Risør havner på nedrykksplass. Likevel hadde det jo vært hyggelig om grønntrøyene avgjorde det hele selv i neste kamp. Den går førstkommende mandag på Kjempesteinsmyra.

– Vi har hatt en god periode, og gikk ubeseiret gjennom september måned. Selv om vi møtte to lag bak oss og det laget som ligger på plassen foran oss, så har laget hatt en positiv utvikling og Imås ligger jo rett foran Birkenes så det bør være gode muligheter. Risør spilte en god kamp borte mot Imås i vår og ledet 1-0. Vi havnet under 2-1 men presset på for en utlikning mot slutten før de kontret inn 3-1 på overtid. Vi føler at vi har tatt noen steg siden den kampen og gleder oss til å jobbe knallhardt for å vinne mot Imås og håper publikum kommer og hjelper oss i flombelysningen på Kjempesteinsmyra, sier Norgaard.

Her er brevet fra NFF Agder:

Klubbene i 4 divisjon menn

Klubbene i 5 divisjon menn

Klubbene i 6 divisjon menn Sørlandshallen 28.9.2017

Viktig informasjon om KM, opp- og nedrykk

4. divisjon:

KM og opprykk: Vinneren av avdelingen er Kretsmester (KM), og rykker opp til 3. divisjon i sesongen 2018.

Nedrykk: Gimletroll trakk laget fra spill i avdelingen. Gimletroll er dermed plassert sist på tabellen, og vil plasseres i 5. divisjon i sesongen 2018. I tillegg vil de to lavest plasserte lagene utenom Gimletroll rykke ned til 5. divisjon i sesongen 2018.

5. divisjon:

KM: Vinneren av 5.div. avd. 1. og vinneren av 5.div. avd. 2. spiller kamper hjemme/borte om Kretsmesterskapet (KM). Kampene spilles slik:

Kamp 1: Vinner avd. 2 – Vinner avd. 1. spilles 21.10.2017

Kamp 2: Vinner avd. 1 – Vinner avd. 2. spilles 25.10.2017

Opprykk: Vinneren av avdeling 1 og vinneren av avdeling 2 rykker direkte opp til 4 divisjon i sesongen 2018. Nr. 2 i hver avdeling møtes hjemme/borte i kvalifiseringskamper om en ledig opprykksplass. Kampene spilles slik:

Kamp 1: Nr. 2 avd. 1 – Nr. 2. avd. 2.

Kamp 2: Nr. 2 avd. 2 – Nr. 2 avd. 1.

Datoer for disse oppgjørene kan ikke settes ennå på grunn av tabellsituasjonen i 4. divisjon. Datoer settes så snart det er mulighet til det.

NB! Det tas her forbehold om Breddereglementets §4-7 (5): «Dersom et lag, etter det som ble fastsatt før sesongstart, egentlig skal rykke opp eller delta i kvalifiseringsspill om opprykk, men likevel ikke kan rykke opp på grunn av begrensningene i § 2-9 og § 2-10, går retten til opprykk eller deltakelse i kvalifiseringsspill om opprykk til det best plasserte laget i samme avdeling som kan rykke opp.»

Denne paragrafen kan komme til anvendelse da Donn 2 er et av lagene i avdeling 1 som ligger i posisjon til å kjempe om opprykksplass.

Nedrykk: Tre lag rykker ned til 6. divisjon i sesongen 2018. Det lavest plasserte laget i avdeling 1 og det lavest plasserte laget i avdeling 2, samt det laget fra begge avdelinger med lavest poengsnitt pr. spilte kamper vil rykke ned.

6. Divisjon:

KM og opprykk: De tre avdelingsvinnerne i 2017 møtes i finalespill om Kretsmesterskap (KM), etter følgende oppsett:

Kamp 1: Vinner avd. 2 – Vinner avd. 3 spiller 21.10.2017

Kamp 2: Vinner avd. 3 – Vinner avd. 1 spiller 25.10.2017

Kamp 3: Vinner avd. 1 – Vinner avd. 2 spiller 28.10.2017

Om KM er avgjort etter kamp nr. 2, kan lagene bli enige om ikke å spille kamp nr. 3.

Avdelingsvinnerne i de tre avdelingene rykker opp til 5. divisjon 2018.

NB! Det tas her forbehold om Breddereglementets §4-7 (5): «Dersom et lag, etter det som ble fastsatt før sesongstart, egentlig skal rykke opp eller delta i kvalifiseringsspill om opprykk, men likevel ikke kan rykke opp på grunn av begrensningene i § 2-9 og § 2-10, går retten til opprykk eller deltakelse i kvalifiseringsspill om opprykk til det best plasserte laget i samme avdeling som kan rykke opp.»

Dette til informasjon.

På vegne av NFF Agder

Tommy Kristensen

Konsulent