Risør Fotballklubb følger lojalt opp retningslinjene fra Norges Idrettsforbund mot seksuell trakassering og overgrep i idretten. For disse tingene kan skje også på mindre steder, slik som Risør.

Tekst og arkivfoto: Tore Myrberg

Leder Christian Axelsen i Risør Fotballklubb vil at klubben skal ha tydelig fokus for å hindre seksuell trakassering og overgrep.

– Det er fort gjort å tenke at slikt ikke skjer på små steder, men det kan skje her også. Det har skjedd tidligere i Risør FK og det er mitt ansvar at det ikke skal skje igjen, sier Axelsen til iRisør.no.

Det handler om respekt

Blant de tingene fotballklubben fokuserer på er at det alltid skal være to voksne på feltet og i garderober.

– Vi har mange jenter og damer, og det er nå mange nye i miljøet. Dette handler om respekt, men det er lov til å gi en god klem etter en god kamp eller et flott mål. Vi skal være en raus og god klubb.

Antallet saker om trakassering har nærmest eksplodert i de politiske miljøene de siste ukene. Spørsmålet mange stiller seg er om dette er toppen av et isberg, og at lag og foreninger nå blir neste området hvor det kommer en serie med saker.

– Jeg håper ikke det, men idretten er gjennomsnittet av befolkningen. Vi i Risør FK skal uansett være en foregangsklubb og ha fokus på involvering, respekt og støtte. Det er og skal være null toleranse på dette området, sier Axelsen.

Oppslag på klubbhuset

En av måtene man skal forebygge på, er ved å gjøre medlemmene oppmerksomme på temaet og hvordan man skal oppføre seg i klubben.

– Dette gjør vi gjennom våre nettsider og med oppslag på klubbhuset og andre synlige steder.

Og det foreligger rutiner for hvordan man skal møte eventuelle varslere.

– Ja, vi følger de retningslinjene Norges Idrettsforbund har sendt oss. Men, vi har også en en aksjonsplan som forteller oss om hva vi skal være oppmerksom på, og hvordan vi raskt kan reagere. Det gjelder for øvrig også ved ulykker og andre situasjoner, avslutter Axelsen.

Klikk her for å lese retningslinjene mot overgrep og seksuell trakassering