Årets 5. divisjon i fotball kan se ut til å bli veldig amputert for Risør sin del. Det som skulle være tolv lag er nå nede i ni.

Tekst: Tore Myrberg

I helgen ble det klart at Grane trekker sitt lag fra avdelingen. Dersom det ikke gjøres ekstraordinære grep fra kretsens side, betyr det at alle lagene i begge 5. divisjonsavdelingene er sikret plass også neste år.

– Ni lag er veldig lite. Kun 16 kamper, og lengre perioder under sesongen uten kamper, vil by på utfordringer for alle lag, sier trener Rune Norgaard.

Kan bli en avdeling?

Han er klar over regnestykket som gjør at ingen rykker ned fra divisjonen i 2019.

– I utgangspunktet er det tre lag totalt som rykker ned fra begge avdelingene i 5. divisjon.. Nå har fire lag trukket seg. I utgangspunktet betyr det 5. divisjon. i 2020.

Samtidig har han hørt at det vil komme opp til diskusjon på årets kretsting om man skal redusere til en avdeling i 5. divisjon fra neste sesong.

– Det blir i så fall en veldig spissing hvordet rykker ned enda flere lag etter sesongen. En slik løsning vil imidlertid føre til at det blir veldig lang reisevei til enkelte kamper. Om vi må reise til Kvinesdal for å spille 5. divisjonskamp, blir jo det som å reise til Oslo, slår han fast.

Bør bygge om

Hvorfor man kommer i en situasjon hvor nesten 20 prosent av lagene trekker seg før man er i nærheten av seriestart, kan man lure på. Norgaard føler det er litt mer ustabilt for klubbene i de større byene i Agder.

– Det har vært store endringer i flere av lagene rundt Arendal og Grimstad. Flere lag har mistet mange spillere til andre naboklubber. Det er selvsagt synd og vanskelig for de klubbene de gjelder. Store endringer fra sesong til sesong gjør det vanskelig å bygge lag over tid.

Når situasjonen nå har oppstått, håper risørtreneren at kretsen setter opp kampprogrammet på nytt.

– Slik det er nå starter sesongen allerede i slutten av mars og pågår til slutten av oktober. Det gir oss lange opphold mellom kampene. Eventuelt må kretsen se om de skal overføre ett lag fra den andre avdelingen slik at det blir ti lag i hver, og at vi får et par kamper mer enn det ser ut nå.

Treningskamp onsdag

Herrelaget til Risør FK får uansett ikke gjort noe annet enn å forberede seg best mulig på kommende sesong. Litt startproblemer med undervarmen har ført til at det ikke har vært optimalt.

– Men, jeg håper og tror vi får tatt det igjen de nærmeste ukene. Det blir uansett en tøff sesong med gode lag i vår avdeling. Spesielt Trauma, som har forsterket seg veldig, sier Rune Norgaard.

For de som vil se laget i treningskamp, er først mulighet allerede førstkommende onsdag. Da er divisjonskollega Øyestad motstander. I forkant av den kampen spiller damelaget treningskamp mot Sannidal/Kragerø.