Tidligere fotballpresident Per Ravn Omdal fant fram sine fineste superlativer da han skulle beskrive åpningen av allidrettsanlegget på Kjempesteinsmyra.

Tekst og foto: Tore Myrberg og Tom Hommefoss

For aldri tidligere har Omdal vært med på en åpning tilsvarende den i Risør. Og første kommentar på hvordan han likte den?

– Strålende! Det var en veldig original åpning at de løper sammen gutter og jenter fra flere nasjoner og med deltaker fra stjernelaget. Dette er helt i tråd med barneidrettsbestemmelsene, sier en meget fornøyd Per Ravn Omdal til iRisør.no.

Per Ravn Omdal i samtale med Erik Mykland, Per Kristian Lunden og Jon Olav Strand.

To viktige punkter

Omdal har vært med på en rekke slike åpninger, og vil fremheve to viktige ting som han synes er ekstra positivt med det nye allidrettsanlegget i Risør.

– For det første er det en fornøyelse å se hvordan man her har fått kommunen med på laget. Mange steder sliter man, slik at klubb og frivillige må gå tungt inn, og kanskje ta opp lån. Her er kommunen inne og trygger finansieringen sammen med spillemidlene. Du finner knapt en kommune i landet som har gått så helhjertet med i et slikt prosjekt. For det andre er den lagt tett opp mot skolene. Tidligere var det gress her, og da kunne banen brukes 200 timer i året. Nå kan man gange med 15 slik at det blir 3000 brukstimer. Det betyr at skolene kan bruke banen på dagtid når det ikke er trening.

Han tror det nye anlegget vil være et trekkplaster med sin helhetlige tankegang med både kunstgress og friidrettsanlegg.

– Dette gjør at alle vet at det er godt å bosette seg i Risør, og at man har en klubb med et fantastisk miljø. Dette anlegget kommer kommunen til å ha stor glede av, sier Per Ravn Omdal.

Ravn Omdal hadde med en symbolsk gave til Risør FK.

Takket mange

Helt fortjent trakk Omdal fram Jan Jacobsen og Christian Axelsen i sin tale under åpningen, selv om det er mange andre som også fortjener skryt for arbeidet som er lagt ned.

– Jan Jacobsen er den store ildsjelen, og vi fra Norges Fotballforbund vil takke for den store innsatsen du har gjort. Det samme går til Christian Axelsen og alle hans hjelpere.

Flere andre var også fremme for å si velvalgte ord (talen til ordfører Per Kristian Lunden kan du lese under denne saken). For Christian Axelsen ble det hele veldig emosjonelt.

– Det mange jeg vil takke. Dette starter med en kommune. Uten de hadde vi ikke hatt det anlegget vi har i dag, begynte Axelsen med i sin tale.

Når han så kom til et punkt med å dele ut blomster til Jan Jacobsen, tok følelsene overhånd for en meget rørt fotballeder.

Det ble etter hvert mange følelser å holde styr på for RFKs leder Christian Axelsen. Foto: Niclas Halvorsen

Bare å gratulere

Anlegget kommer garantert til å utvide tilbudet av aktivitet i Risør. Som følge av det hele har Risør ski- og skøyteklubb meldt seg inn i friidrettsforbundet. De arrangerte barnetriatlon under åpningsfesten.

– Der var det 28 deltakere med, noe vi er veldig godt fornøyd med, sier Thomas Axelsen i Risør ski- og skøyteklubb.

På forhånd hadde broren Christian Axelsen håpet på at det skulle komme rundt 1000 personer innom i løpet av åpningsfesten. Med alt som skjedde er vår gjetting, som er like kvalifisert som hvem som helst andre sin, at det målet ble nådd. Fotballen fikk vist seg fram fra sin beste side, og det samme gjorde friidretten, golfklubben, håndballklubben og en rekke samarbeidspartnere.

iRisør.no gjør derfor en journalistisk vri som ikke er så vanlig i presse og media, og avslutter selve saken med:

Gratulerer til Risør Fotballklubb og Risør kommune med et utrolig flott idrettsanlegg!

Yrende liv på Kjempesteinsmyra under åpningsfesten.

Her er ordførerens tale:

Åpning av nye Kjempesteinsmyra 20. mai 2017

Jeg er såpass gammel at jeg husker åpningen av Kjempesteinsmyra i 1973. Da gledet vi oss over en fin, grønn gressmatte stor nok til seriefotball, løpebaner med rødstubbdekke og plass til alle friidrettsøvelser. Det var også avlastnings- og treningsbaner. Jeg, og mange med meg, var veldig stolte den dagen i 1973. Frydendalsletta holdt ikke mål og overgangen til det nye anlegget på Kjempesteinsmyra ga et oppsving i mange idrettsgrener i Risør. Det ble også en lykkelig kombinasjon med skoler, idrettsbygg, svømmehall og idrettsanlegg her på Kjempesteinsmyra.

Etter hvert har idrettsanlegget på Kjempesteinsmyra blitt utvidet med nye baner, bygg og tilbud. Vi har fått idrettshall, kunstgressbane, klubbhus og mye mer. Vi har også hatt mange ildsjeler, støttespillere, dugnadsarbeidere, ivrige foreldre og ikke minst ivrige barn og ungdommer som hver dag har skapt stor aktivitet på Kjempesteinsmyra. Det er bredden og den store aktiviteten som har lagt grunnlaget for at Risør kommune – med støttespillere – nå satser millioner på et kraftig oppgradering av idrettsanlegget med ny kunstgressbane og nytt friidrettsanlegg. For kommunen er dette en investering. En investering i folkehelse – både fysisk og mental – trivsel, aktivitet, fellesskap, inkludering. Jeg er vel så stolt i dag, som jeg var i 1973.

Det er ikke noe problem at et mye brukt idrettsanlegg trenger oppgradering og fornyelse. I alle fall ikke et anlegg som har ildsjelen Jan Jacobsen som samvittighetsfull banemester, både med og (mest) uten lønn fra Risør kommune. Jeg håper Jan fortsetter den viktige jobben som så mange har glede av.

Jeg er fortsatt overbevist om at pengene vi legger ned på Kjempesteinsmyra er en god investering. Men vi er helt avhengige av dere – alle støttespillerne som bidrar som trenere, lagledere, dugnadsarbeidere, vaffelsteikere, materialforvaltere og ivrige supportere. Dere trengs for at vi alle han hente utbytte av denne investeringen.

Jeg har ikke noe i mot at Risør får fram toppidrettsutøvere. Det har vi blant annet klart i fotball med en av landets gjennom alle tiders beste fotballspillere Erik Mykland. Men det alle viktigste er at vi får til bredden. Vi skal ha bredde i utøvere, lag og idretter. Dette er et allidrettsanlegg uten terskler. Idrett gir enorme muligheter til inkludering og integrering. Idrett – trass i hard konkurranse – gir en stor mulighet for likhet. Engasjement og treningsiver begrenses ikke av hvilke land du kommer fra, hvor funksjonsfrisk du er, hva du sliter med i livet, hvor gammel du er eller som du er gutt eller jente.

Jeg ønsker fotballen og Risør Fotballklubb alt mulig godt framover, men jeg håper også vi ser oppsving av andre idretter enn fotball her på Kjempesteinsmyra. Personlig har jeg et ønske om at det igjen blir et miljø for friidrett her i Risør. Snart blir baneforholdene de aller beste både for konkurranse og trening. De mulighetene må utnyttes.

Jeg håper også vi kan ta mest mulig hensyn til miljø og klima ved bruken at dette anlegget. Men det vet jeg de som drifter anlegget ser som en viktig utfordring.

Det er mange som bør takkes for innsatsen bak nye Kjempesteinsmyra. Her ser vi også en stor bredde i engasjementet. Jeg er stolt av at mange ansatte i Risør kommune har strukket seg langt i arbeidet med å få et best mulig idrettsanlegg. Det er all grunn til å takke entreprenører og leverandører for godt samarbeid. Men det er en klubb og en mann som jeg spesielt vil trekke fram. Det er Risør Fotballklubb og leder Christian Axelsen. Christian har vært selger, tilrettelegger og pådriver med en enorm kraft og overbevisningsevne. Han har vist samarbeidsevner og har skapt entusiasme. Takk for jobben, Christian!

Med det skal vi åpne ”nye” Kjempesteinsmyra offisielt. Det gjør vi ved å starte og ta i mål et sammensatt heat på 60 meter løp. Når alle løperne er i mål – er nye Kjempesteinsmyra åpnet.